#

Bangkok

Bangkok fakta

Staden som aldrig sover. Från Flygplatsen in till vad man kan börja kalla inre delen av stan tar dryga 40 minuter med taxi. Stan är så stor så det beror givetvis på till vilken del man skall ta sig. Trafiken spelar också en stor roll i hur fort man tar sig fram. Ena stunden kan det flyta på bra för att i nästa sekund vara tvärstopp. Vid en första anblick kan det vara otroligt mullrigt, hetsigt och verka vara helt utan logik, men ser man förbi det finns det mycket charm i fruktförsäljarna intill vägkanten, de fullastade tuktukbilarna och dess tjatiga chaufförer. I Bangkok är kontrasterna mellan fattig och rik på sina håll väldigt påtagliga. Stora väldiga skyskrapor och rivningsfärdiga plåtskjul trängs tätt intill varandra på stadens stora men tätt bebyggda yta. I Bangkok märks skillnaderna avsevärt mellan vem som är fattig och vem som är rik. Man kan vid floden som slingrar sig fram i staden se de fattiga kvinnorna tvätta för att vid stadens lyxiga jättekomplex till byggnader se stressade välklädda affärsmän. Denna synbara skillnad upplever man inte i Thailands övriga städer. I Bangkok finns allt, så vad du än är ute efter kan dina behov alltid tillfredsställas. Du kan bo extremt billigt på vandrarhem för bara en tjugolapp eller två till att bo på lyxiga och givetvis dyra designerhotell där du knappt behöver lyfta ett finger själv. Du får väldigt bra boende till en billig peng i Bangkok och utbudet är som sagt väldigt stort. Vill man passa på att bo flottare än vad man normal sett brukar ha möjlighet till när man är ute och reser så kan man i Bangkok faktiskt ha råd med detta. I Bangkok tar du dig enklast runt med taxi, tåget – en Skytrain som går enda från flygplatsen Suvarnabhumi in/runt om i staden eller flodbåtarna som också är ett väldigt bra alternativ för att ta sig runt.

 

Bangkok Thailand

Aktiviteter

Att se Bangkok från floden som rinner genom staden är inte bara en liten utflykt i sig utan det är också ett utmärkt sätt att ta sig fram på. Flodbåtarna kostar bara några kronor att åka med och de påverkas ju heller inte av den ibland otroligt tröga trafiken vilket gör att man många gånger kommer fram betydligt snabbare via båten än om man tagit en taxi. I floden hålls även flytande marknader vissa dagar vilket kan vara väldigt trevligt att se/besöka. Bangkok har kulturella sevärdigheter i forma av buddhastatyer och tempel i en utsträckning som inget annat ställe har. Det är bara att ta en taxi eller att promenera för att få se någon av alla dessa förgyllda verk. Tuktukförarna brukar också erbjuda sig att för nästan ingen ersättning alls att köra runt dig till både tempel som marknader och restauranger. Dock skall man då tänka på att chaufförerna oftast tar en till ett x-antal ställen som man inte efterfrågat på grund av att dessa ställen betalar honom med bensin. Man kan förstå upplägget att han drar dit turister och att det är dessa besök som kompenserar det otroligt billiga priset du fått av honom för att han kör dig runt i en tuktuk upp till en hel dag om du så önskar. Frågan är om man vill offra den tiden på skräddare/turistinformatörer mm som man annars ändå så lätt kunnat uppsöka om behovet skulle uppstå. Att åka Tuktuk kan visst ha sin charm men det kan vara nog så farligt. Bangkoks trafik är hetsig och det sker otaliga olyckor dagligen. Luften mitt i gatornas trafik är som en vägg av avgaser vilka sprutar rakt upp i ansiktet på dig när du åker i en tuktuk och därför är en taxi mycket mer behagligt och framför allt mycket säkrare att åka med. I Bangkok finns mängder av små och stora gator kantade med restauranger, affärer och butiker. Här finns också flertalet massageställen och fiskspa. På ett fisk-spa kan du för 20 kronor sitta med fötterna i ett akvarium med småfiskar som pilar av/suger bort gammal hud från dina fötter. En kittlande upplevelse som gör dina fötter mjuka och lena. Eller varför inte passa på att få trötta vader och fötter masserade efter en lång dags promenerande. Riktigt skön avkoppling medan du kan sippa på en drink och se på folk som strosar förbi. Är du ute efter lite mer action kan du se på Thailands nationalsport Muy Thai-Thaiboxning. Bangkok är det bästa stället att gå på match då de har riktiga matcher på arenorna. I många andra turistbyar är det mer en show off, blir nästan lite löjligt. Biljetter till thaiboxning, teater eller andra evenemang kan enkelt bokas via researrangörer, större hotell och via nätet eller direkt på plats.

Bankok TempelBangkok guldstaty

Shopping

Fejk eller äkta – i Bangkok finns allt att köpa. Antingen kan du välja att strosa runt i gatornas små butiker eller så kan man besöka någon utav stadens stora shoppingcentrum. Dessa jättebyggnader innehåller flertalet våningar fyllda med allt från krimskrams till elektronik. Fördelen kan vara att man orkar shoppa mer i butikernas behagliga air-condition klimat. MBK är ett jättehus där det mesta är fejk och därmed också väldigt billigt. Priserna i dessa butiker är prutbara även om man kan uppleva att det är mer riktiga affärer än de man ser på stadens gator. Inte långt ifrån finns Pantip Plaza ett varuhus fyllt med bara elektronik. I Bangkok finns även Siam Pargon ett av Thailands största köpcenter med allt från lyxigare butiker så som Chanel till biograf och undervattensvärlden Siam Ocean World. I centret finns även gallerier och restauranger. China Towns gator är välfyllda av butiker med allt möjligt, dock är det en del som säljer större partier vilket kanske inte är jätteintressant för turisterna. China Town är dock ett mysigt och lite speciellt kvarter som absolut är värt ett besök. Nattmarknader finns det också flera av, vissa öppnar  varje kväll efter skymning och en del större håller öppet bara en eller ett par dagar i veckan. Pruta ordentligt, det är lite utav spelet i det hela. Men tänk på att inte pruta ner en vara till ett enat pris och därefter inte köpa varan. Det anses mycket fult. I anslutning till många av dessa marknader finns barer och strippklubbar alldeles intill och det blir mer livat ju senare kvällen blir.

MBK BangkokChinatown Bangkok

Restauranger

Det är nästan svårt att välja vart man skall äta i Bangkok för det finns så mycket otroligt goda matställen här. Den Thailänska maten kan nästan vara som bäst på någon av alla de småstånden eller mindre restauranger som inte satsat på inredning utan har plaststolar och vingliga små bord. Genuint god Thaimat är det som serveras. De som jobbar där kanske inte alltid är så bra på engelska men de kan laga sina maträtter. Dessa ställen finns såväl på turiststråken som på lite mer avskilda gator. Äter Thailändarna själva på stället är det granterat bra mat för en riktigt billig peng. Annars finns det så klart kinesisk, västerländsk och europeisk mat. Flertalet kedjor  som McDonalds, Subway, Hardrock Cafe mm återfinns lite här och var. Ett mysigt ställe som från början var lite av backpackarnas ställe är Khao San Road. Här finns matställen, hotell, restauranger och butiker – allt samlat på en gata. I kvarteren runt om Khao San Road finns mängder av mysiga gångstråk och små restauranger.

 

Klimat

Bangkok klimat

,


Apparent:
Tryck:
Luftfuktighet: %
Vind:
Vindbyar:
Soluppgång:
Solnedgång:
Prognos
Dag

Vind:
Vindbyar:
natt

Vind:
Vindbyar:
Prognos
Dag

Vind:
Vindbyar:
natt

Vind:
Vindbyar:
Prognos
Dag

Vind:
Vindbyar:
natt

Vind:
Vindbyar:
Prognos
Dag

Vind:
Vindbyar:
natt

Vind:
Vindbyar:
Prognos
Dag

Vind:
Vindbyar:
natt

Vind:
Vindbyar: