#

Fakta

Koh Lipe fakta

Svajande palmer och mjölig sand. Koh Lipe är Nedre Andamankustens pärla!

Koh Lipe är en av de 50-tal öar som ingår i Koh Tarutaos marina nationalpark. Nästan längst ner i Thailand, inte långt i från Malaysias gränser finner man denna fantastiska ö. Hit tar man sig med båt från T.ex. Hat Yao Pier ( Från Trang flygplats en timmes bilväg) eller Koh Lantas färjeläger. Pattaya Beach och Sunrise Beach ligger på var sin sida om ön. Det är främst längst med och mellan dessa stränder som hotellen, affärerna och restaurangerna är belägna. Det finns en gågata mellan dem båda och avståndet är inte speciellt långt.  Stranden på Koh Lipe är något alldeles extra – vit och mjuk som mjöl. Perfekt för ett par lata dagar i solen!

Aktiviter

Unna dig en härlig thaimassage på stranden. Läs en bok eller snorkla ut en bit från stranden.  Vattnet kring Koh Tarutaos är rikt på djurliv och är världskänt bland dykare för sina fina dykplatser!

Shopping

Längst med öns gå-gata som slingrar sig fram mellan stränderna Sunrise beach och Pattaya Beach finns det en del små butiker, ön har även ett apotek men saknar dessvärre bankomat. En mysig gata att bara strosa på, köpa lite krimskrams eller ta en törstsläckare och se på folk som går förbi. Man kan alltså få tag på det mesta men det är inte mer än så. (vilket i och för sig kan vara skönt, då man kommer få sin kvot fylld av shopping på de flesta andra turistorter runt om i Thailand, dvs om man hinner med fler under samma resa)

Restauranger

Här finns många bra restauranger. Båda på gågatan och nere vid vattnet. Börja kvällen med att äta på en restaurang och gå sedan ner till någon av strandbarerna där det lagt ut fåtöljer och mattor på stranden. Här kan man sitta hela kvällen och lyssna till musiken, se på eldshow och njuta av en drink.

Att tänka på

Då ön saknar bankomat är det bra att i förväg ha tagit med sig lite extra pengar eller i vart fall det man kan tänkas behöva under sin vistelse. Ett tips är annars att höra med det hotell man bor på om de mot en peng kan hjälpa en att växla. Eller att betala sitt boende på kort om betalning inte erlagts i förväg. När man anländer till ön stannar färjan en bit ut från stranden  (det finns ingen hamn eller pir) Där hämtar sen mindre longtail båter upp en och kör en närmare stranden. Alternativt om du anlänt eller åker där i från med Speed Boat så backar båten in så långt som möjligt och du får sen vada in eller ut. Det kan alltså vara lite krångligare för dig som har svårt att gå eller med otympliga barnvagnar. Thailändarna är väldigt vänliga och hjälpsamma så behöver man hjälp behöver man sällan be två gånger.

Varin beach resort, Koh LipePalm