#

Fakta

Koh Lanta fakta

Koh Lanta Yai

Koh Lanta är en samling öar man finner på Nedre Andamankusten men när man pratar om turistorten Koh Lanta är det främst Koh Lanta Yai man syftar på. När man anländer till Koh Lanta lägger båten till i Ban Saladan detta är öns centrum och är beläget längst upp på norra sidan av ön. Det är från centrum man sen lätt och snabbt tar sig ner längst med västkusten till någon av öns fantastiska stränder. Koh Lanta har blivit otroligt populärt bland svenskarna det senaste åren och inte minst utav barnfamiljer. Kanske beror det på att Koh Lantas vackra lugna stränder. Här kan man sola och bada i lugn och ro. Det finns många bra restauranger längst med stranden och med närhet till små lokala butiker.  Vill man åka på utflykt är det ingen längre sträcka man behöver ta sig. Hotellen är belägna i angränsning till stränderna och de flesta till ett mycket plånboksvänligt pris. Vill man ha ett par lata solsäkra dagar är resmålet Koh Lanta perfekt!

Aktiviteter

Strandlivet på öns stränder är relativt  lugnt,  det är inget direkt utbud på aktiviteter så som uthyrning av vattenskotrar och bananbåtar men det kan på vissa ställen gå att hyra kajak eller trampbåt.  I stort sett består stränderna bara utav finkornig sand så det lämpar sig bättre att spela pingis i vattenbrynet än att snorkla. Är du ute efter att dyka eller fiska finns det många lokala ställen och dykcenter som anordnar riktigt bra turer! Är du inte erfaren dykaren finns det såklart möjlighet att ta dykcertifikat eller  kurser hos certifierade dykcenter. Det finns givetvis även en mängd olika dagstripper för bad och snorkling runt om de närbelägna öarna. Stora delar av ön består av tät djungel och det finns flertalet olika turer man kan ta del av i form av elefant-trakking och jeepsafarin som tar en till vattenfall eller bara närmare de färggranna fåglarna, fjärilarna eller någon utav öns många gummiodlingar. Dessa turer anordnas på flertalet ställen och de flesta hotell har information om vart. Det är oftast ett mycket billigare alternativ att boka dessa utflykter direkt på plats än hos researrangören du åkt till Thailand med.

Shopping

Största utbudet finner man  i Ban Saladan. Här finns allt från marknader med kläder, skor,väskor och accessoarer till apotek, banker och internetkaféer  För att vara ett centrum som har allt är det ändå relativt lugnt här, det känns lite lantligt i jämförelse mot T.ex.Phuket, Krabi eller Koh Samui. Det är också något billigare att shoppa här än på ovannämnda platser.

Restauranger

I Ban Saladan finns det många alternativ för den hungriga. Restauranger, caféer och matstånd samtliga har överlag bra priser och god mat. Trots att det är centrum och det är öns livligaste ställe är det ändå ett ganska skönt lugnt tempo här. Man åker kanske inte in till Ban Saladan bara för att äta då det längst med stränderna söder ut (där också de flesta turister bor) finns betydligt mysigare restauranger. De flesta hotell ligger i anslutning till stränderna vilket gör att man på bara ett par minuters promenad lätt tar sig till dess ställen. De är mer restauranger än barer på Koh Lanta de flesta är av de enklare slaget men absolut inte sämre för det! Då ön är så populär bland svenska barnfamiljer har menyerna allt från pasta bolognese till stark thaimat som med fördel sväljs ner med en kall lokal öl.

Klimat

Koh Lanta klimat