#

Artiklar

Charterbolagens ”räntefria resor” blir dyrare i längden

Delbetala din resa räntefritt i upp till 12 månader.”

Citatet ovan är taget från Ving och det ett av de alternativ som bolaget ger sina kunder när resan ska betalas. Att erbjuda räntefri delbetalning är de knappast ensamma om inom resebranschen. En lösning som kan locka många att delbetala sin resa istället för att betala allt på en gång. Men den räntefria delbetalningen är allt annat än gratis. Det är i många fall billigare att ta ett privatlån visar en jämförelse som vi genomfört.

I artikeln ”Så bluffar charterbolagen om räntan på avbetalning” har Joakim Petersson skrivit, i juni 2015, om hur de räntefria delbetalningarna som charterbolagen erbjuder inte alls är så förmånliga som man kan tro. Efter att räknat på de olika alternativen visade det sig att flera charterbolag hade så många avgifter på denna finansieringslösning att den effektiva ränta blev tvåsiffrig.

Orsaken till detta handlar om de avgifter som tas när delbetalning väljs som alternativ. Det är då uppläggningsavgift och aviavgift. Summor som är lika oavsett om en resa på 3000kr delbetalas eller om summan är tiodubbelt så stor.

Är det stora och dyra resor blir den effektiva ränta låg och därmed blir denna räntefria avbetalning fördelaktig. Men när det handlar om billigare resor är det definitivt inte ett bra alternativ.

Samtidigt påpekar skribenten att ”delbetalningen inte får kallas för räntefri när det utgår en effektiv ränta”. Detta enligt Konsumentverket och resebolagen skulle alltså kunna få vite om de inte tydliggör villkoren.

Det är som Anna Hult (Konsumentverket) säger som kommentar i artikeln ”lånet blir ju inte räntefritt om det finns en effektiv ränta

Åsikterna om det är korrekt att kalla finansieringslösningen för räntefri eller inte fanns det olika åsikter om men Apollo valde i alla fall att ”ändra formuleringarna” efter denna artikel. Detta eftersom de höll med om att det kunde upplevas vilseledande.

Så hur är läget idag – 1 år efter denna artikel.

På Apollos hemsida står det att ” Väljer du att delbetala din resa på 6 eller 12 månader är det räntefritt och du betalar bara en fast månadskostnad.”  Något om effektiv ränta nämns inte och avgiften som tillkommer är 295kr i uppläggningsavgift och 29kr i aviavgift.

Om en person köper en resa för 5000kr och väljer deras räntefria avbetalning på 6 månader kommer detta att kosta 469kr. Det innebär en effektiv ränta på över 15%. Sker avbetalningen på 12 månader blir den effektiva räntan 9,3%.

Se på alternativ

Något alternativ mot delbetalning lyfter däremot inte Petersson upp. Så vi gjorde ett räkneexempel med privatlån och den exempelränta som en av Sveriges större lånjämförelsesidor,(www.consector.se), använder dvs. 4,85%. Det går att få lägre och högre ränta än så men exempelränta bör ändå ses som någon slags riktmärke.

En person som lånar 5000kr och har en ränta på 5% får betala 250kr i ränta efter ett år (om hela beloppet amorteras då). Men ska det ställas mot delbetalningen hos Apollo så sker återbetalning ske inom 6 månader och därmed hinner räntesumman bara uppgå till 125kr.

Det finns ett flertal banker som lånar ut pengar utan uppläggningsavgift och därmed kan kostnaden för resan landa på under halva mot vad det gör med delbetalningsalternativet.

Skillnaden kanske inte är så stor i enbart kronor och ören – men det visar tydligt att Petersson artikel är lika aktuell nu som för ett år sedan. Charterbolagen mörkar ofta höga avbetalningsräntor och någon förändring verkar inte skett under det senaste året.