#

Fakta

Phuket fakta

Phuket är en av de mest besökta turistorterna  som man finner på övre Andamakusten. Phuket är också en av Thailands största öar. Här finns ett stort utbud av stränder, shopping  nöjen och restauranger. Phukets 3 största och populäraste delar är Patong, Karon och Kata med tillhörande strandremsor. Patong är den del av stan där det är mest liv och rörelse oavsett tid på dygnet. Stranden är lång, vit och finkornig  och har ett stort utbud av vattenaktiviteter. Strandremsan är fullpackad av sollapande turister. Här är solstolarna uppställda i långa rader och man har nära till allt.

Karon är något lugnare och mindre än Patong, utan att för den sakens skull sakna tempo. Här finns allt att tillgå och precis som stranden i Patong ligger även stranden i Karon i anslutning till stan, vilket gör att man kommer till och från stranden på bara ett par minuters promenad. Stranden är ungefär  3 km lång.

Kata ligger strax söder om Karon och är ett mycket lugnare alternativ än både Patong och Karon. Katas långgrunda fina sandstrand är mycket uppskattad av bland annat barnfamiljer. Här finns lekklubbar för de minsta och strategiskt utplacerade matställen. Stranden är ca 1,5 km lång.

Söker man istället en  strand, där man kan få vara lite för sig själv är det bättre att åka med en långtail båt ut till någon av de mindre öarna eller att ta sig söder om Kata eller norr om Patong för att nå de mindre stränderna dit färre turister åker T.ex. Freedom beach (nås endast med båt) Hat Mai Kao, Hat Kamal och Hat Laem Singh.

Aktiviteter

Både researrangörerna, hotellen och lokala ställen anordnar utflykter alltifrån halvdag till flerdagars tripper. Många av dessa nås med båt ut till små paradisöar som erbjuder fantastiska dyk och snorklings upplevelser.  Det finns gott om museum, nationalparker både med och utan guidade turer. Runt om Phuket finns ett flertal olika naturreservat.

Från Phuket kan man med båt åka till Similanöarnas Marina Nationalpark. Dessa öar erbjuder fantastiska stränder och de kristallklara vattnet runt om öarna är rikligt på djurliv och koraller som lockar dit dykfantaster världen över. Även om du inte dyker är det en fantastisk utflykt att åka på för att bara bada eller snorkla. Vyerna är helt underbara.

Är man fiskeintresserad finns det flertalet ställen som anordnar turer i de fiskrika vattnet runt Phuket.

Phuket Orchid Garden är en park som bjuder på kulturella inslag som thaiboxning, folkdans och elefantshower.

Elephant trakking varför inte prova att rida på en elefant när man är i Thailand. Det finns många ställen runt om som anordnar turer. Man kan välja allt från 1 timma till en halvdag.

Vill du istället unna dig en massage, pedikyr, manikyr är det inte långt till närmsta ställe. Behandlingarna är billiga och de tar ungefär samma priser överallt. Ca 300 baht.

Det är främst Phukets västra sida som blivit känt för turismen men även dess östra sida har mycket att erbjud. Särskilt om du vill ha mindre av turismen och få se mer av landet . Till östra sidan kan du enkelt ta dig med buss, bil eller båt. Här kan man uppleva uråldriga tempel och museer, nationalparker, exotisk mat och ödestränder.

Vattensport

På Patong beach och även på Karon Beach finns en hel del vattensporter man kan utöva så som vindsurfning, vattenskoter, skärmflygning och bananbåt. Priserna är överkomliga, dock inte vansinnigt billigt som så mycket annat  i Thailand.

Shopping

I Phuket kan du shoppa allt från elektronik till flippflopp. Fleratalet marknader/stånd byggs upp under eftermiddagen och kvällen för att turisterna efter en soliga dag på stranden skall kunna shoppa. Mängder av kopior på välkända märken säljs här. Man kan få tag i det mesta, dock har många butiker ungefär samma utbud.  Pruta alltid ordentligt på priset, men tänk på att inte förhandla om ett pris på en vara du inte avser köpa då detta anses vara mycket oartigt om försäljaren accepterar ditt pris och du därefter avstår.

Restauranger

Matställlen finns det gott om, både i centrum och i dess utkanter. Är man sugen på riktig thailändsk mat kan det nästan uppfattas som svårt att finna i centrum där gatorna kantas av restauranger som tar efter det västerländska och amerikanska köket.  De thailändska restaurangerna i Phuket är bra på att tillaga goda fisk och skaldjursrätter.

Nattlivet är är störst i orten Patong som myllrar av restauranger, nattklubbar och strippbarer. Karon och Kata är betydligt lugnare i det avseendet.

Klimat

Phuket klimat

,


Vind:
Prognos
Dag

natt

Prognos
Dag

natt

Prognos
Dag

natt