Kategorier
Artiklar

Krävs det vaccination om man åker till Thailand?

Vilka vaccinationer som behövs innan man åker till Thailand kan variera något. Det kan bero på tillfälliga sjukdomar som spritt sig eller att influensor har blossat upp. Av den anledningen är det alltid bra att gå till de som ger vaccin och fråga vilka vaccinationer de anser vara viktiga att ta före avresa.  Generellt kan även sägas att man bör vara extra noga med vaccinationer om man tänkt vistas utanför de större städerna. Risken för att smittas är nämligen större på landsbygden.

De sprutor man bör ha tagit är Polio, Difteri och Stelkramp. Dessa tre brukar man ha fått tidigt i livet så det är få svenskar som är utan detta skydd. Men utöver det bör man även ha skydd för Hepatit A och B. Detta är det betydligt färre svenskar som har.  Även TBC kan vara en fördel.

Det man bör tänka på vid vaccination är att de ska tas med ett mellanrum. Om man exempelvis ska ta vaccin mot TBC gör hälsocentralen först ett provstick. Ca en vecka senare får man komma tillbaka för mätning av det röda område som kommer att bli vid sticket. Detta avslöjar om man tidigare fått TBC-vaccin eller inte. Om så inte är fallen kan man få det vaccinet direkt.

Hepatit tar ännu längre att få ett fullgott skydd mot. Detta eftersom man måste vänta relativt länge mellan (flera månader) mellan de olika vaccinationstillfällena. Har man planerat att åka utomlands bör man alltså påbörja detta i lång tid i förväg.

Informationen kring detta är taget från sidan thailandstips.se – en resetips sida som fokuserar enbart på Thailand. Här kan du läsa mer om vaccinationer, om kända och okända hotell, sevärdheter och mycket annat inför semesterresan. För den som är mest pålåst kommer även att ta de bästa besluten före, under och efter resan.