Kategorier
Fakta Koh Samui

Koh Samui fakta

Koh Samui är en av de mest populära öarna i regionen nedre västra kustlandet och också Thailands tredje största ö.  Från fastlandet tar du dig hit med båt från piren Don Sak i Surat Thani eller inrikes flyg från Phuket, Bangkok, Krabi eller Surat Thani. Flygplaten på Koh Samui är liten och trevlig med stora delar utomhus. Rullabandet för väskorna är bara någon meter lång och man får lite känslan av att befinna sig i en stor palmhydda. Det finns både mindre och större stränder runt om hela ön. Hat Lamai, Hat Chaweng och Bophut är bland de tre populäraste stränderna. Det är också här det är som livligast och mest folk i rörelse. Vill man däremot ha ett lite lugnare tempo finns det gott om fina hotell med spa- anläggningar som ligger otroligt vackert med egna stränder och djungeln strax in på. Ett lugnare alternativ utan att för den delen behöva välja bort eller vara långt ifrån restaurang och shoppinggatorna intill de större stränderna.   Oavsett vart på ön man bor är de relativt enkelt att ta sig runt och utforskad de olika delarna. Lättast gjort via taxi eller tuktuk. Stannar man en längre tid kan de vara att rekommendera att bo på 2 olika ställen för att få uppleva mer.

Aktiviteter

På Koh Samuis östra sida är det under November till Mars månad populärt att Kitesurfa. Intill den lilla men väldigt vackra stranden Hat Laem Set finns Koh Samui Kitboarding Center. I närheten finns också ett zoo med tigrar, ett fjärilshus samt en orkideéträdgård. Som på Thailands alla turist ställen finner man även på Koh Samui ett stort utbud av massage, manikyr, pedikyr och fotbad med fiskar. Besök Koh Samui monkey training school och få se hur Makakerapor tränas för att kunna plocka kokosnötter. Träningscentrumet skall vara en bra skola med humana förhållanden. När du ändå befinner dig så pass nära Koh Phangan är en tur dit verkligen att rekommendera, känt för sina fullmånefester och vackra natur hit flockas mängder med backpackers årligen då det är väldigt billigt att leva här, det finns gott om billiga boenden och atmosfären är avspänd. Koh Phangan är betydligt mindre än Koh Samui men kan lätt spendera flera dagar här då man runt hela ön har vackra stränder och mycket som händer runt om. Fullmånefesterna på Koh Phangan äger rum vid varje fullmåne, 1 gång/ månaden och det är flera tusentals partysugna turister från världens alla hörn som lockas dit till Hat Rin på öns södraste spets.

 

Vattensport

De populära stränderna Hat Lamai, Hat Chaweng har ett brett utbud av uthyrning av vattenskotrar, fallskärmssegling och bananbåtar. Man kan även åka vattenskidor samt hyra kajaker runt om på många utav stränderna. Större hotellanläggningar i anslutning till stranden drar igång allt ifrån volleybollmatcher till barnklubbar för de minsta.
Hat Lamai är den näst längsta stranden, Hat Chaweng  den längsta och också bland de  stränder som anses finast trots de stora antalet turister som dagligen vistas här.

Shopping

På Koh Samui är utbudet ungefär densamma som det är i Phuket, Krabi eller andra stora populära tursitorter. Man kan givetvis shoppa lite överallt på ön men de största antalet butiker är främst belägna kring de populäraste gatorna  i närheten av vikarna /stränderna i de populäraste områdena. Ungefär samma priser som på andra turist orter/städer i Thailand.

Restauranger

Här finns många bra thairestauranger, en och annan svenskägd restaurang. Man kan få tag i i princip det mesta i matväg! Dyrast är de lite mer avskilda och lyxigare hotellen medans gatuförsäljarna klart är billigast!

Klimat

Koh Samui klimat