#

Fakta

Khao Lak fakta

Khao Lak fakta

Kan med sin milslånga vita breda sandstrand vara perfekt för den lite lugnare resan. Resmålet är väldigt populärt bland barnfamiljer vilket man kan förstå, vattnet är långgrunt och sandstranden bred. Khao Lak finner man på övre Andamankusten, någon timmes bilfärd norr om Phuket.  Khao Lak var var en utav de ställen som drabbades hårdast av Tsunamin 2004 men byn byggdes  snabbt upp på bara några år och idag finns knappt synbara spår kvar efter katastrofen. Khao Lak har längst med sin kuststräcka ett par byar och det är främst 2 utav dessa som utgör centrum, Nang Tong och Bang Niang. I byarna finner man lokala marknader och  restauranger, här finns även uttagsbankomater och apotek. Även i centrum är tempot relativt lugnt och avslappnat.

Längst med den fina stranden finns det flertalet bungalows där man kan avnjuta en massage till ljudet av vågorna.  En timme kostar ca 300 baht.

 

Aktiviteter

Man kan inte dyka och snorkla precis vid stranden men hotellen och researrangörerna anordnar turer. Populär utflykt som verkligen kan rekommenderas är Similanöarna som vi även tidigare skrivit om. Vattnet runt de fem öarna är kristallklart och snorkling och dykning i området ger en chansen att se de otroligt fina korallreven och dess färgsprakande fiskar som lever här. Ytterligare exempel på vackra öar att se/besöka är bla.  James Bond Island, KohTachai och Surin Islands (givetvis många fler därtill) Beroende på avståndet  nås dessa antingen med speed boat eller longtail. I de flesta turer stannar man för bad och snorkling innan man når målet där ännu mera bad och ev lunch står på schemat! Beroende på utflyktsmål kan även vandring i djungeln eller kajakpaddling  inkluderas för den som har intresse.

Vill man istället uppleva den frodiga djungeln strax bakom Khao Laks strand tar det inte många minuter att åka till närliggande nationalparker. I Området finns 3 stycken. Samtliga kända för sin vackra natur  där man kan beskåda skogbeklädda berg,  klippor och stränder. Trekking i form av elefant turer, kajak eller i kombination är också mycket populärt.

Vattensport

På Khao Laks stränder får man roa sig själv med strandpingis, vattenlekar eller volleyboll. Här finns inget direkt utbud i form av vattenskidor, bananbåtar eller skotrar så som det finns på stränderna i Phuket.

Shopping

På stranden kan det komma enstaka strandförsäljare som säljer kläder, diverse smycken och leksaker. Får man inte sin shoppinglust stillad av dessa finns det mindre butiker och stånd i byn. Marknader anordnas också någon gång per vecka. Det mesta finns alltså att köpa men vill man till ett köpcenter är en resa ner till Phuket på en dryg timme ett alternativ.

Restauranger

Längst med stränderna finns en del restauranger, några av dem har bara öppet för lunch men här finns gott om hotellkomplex som håller öppet både för sina boende och för turister utifrån. I Byn finns det desto fler restauranger. Det är inte svårt att hitta en bra matställe här. Det thailändska köket erbjuder alltifrån milt till ordentligt kryddstarka rätter. Både vegetariskt, kött och fisk. Det finns också många restauranger med europeisk mat. Man kan till och med hitta köttbullar med potatismos. De flesta restauranger och barer stänger strax efter midnatt. Är man sugen på nattliv är utbudet större om man tar sig ner till Phuket.

Klimat

Khao Lak klimat