#

Artiklar

Vad kostar resan hos Ving egentligen?

I ett tidigare inlägg ”Charterbolagens räntefria resor blir dyrare i längden” lyfte vi upp att det räntefria alternativet som många charterbolag erbjuder inte alltid är det bästa alternativet. Som alltid så gäller de att läsa det finstilta och ställa det mot olika alternativ.

För den som betalar hela kostnaden direkt tillkommer inte några extrakostnader. Men för den som vill delbetala finns olika alternativ som skapar olika kostnader. Vi tittar extra på alternativen hos Ving idag. I detta exempel köper en person en charterresa för 12.000kr till Thailand.

4 Månaders avbetalning utan räntor och avgifter

Så länge som hela skulden betalas inom 4 månader kan detta göras utan att varken ränta eller avgifter tillkommer. Man betalar helt enkelt de 12.000kr som resan kostar. Det klart bästa alternativet för den som vill dela upp betalningen.

6 Månaders avbetalning utan ränta

Om avbetalning sker på 6 månader sker detta utan att någon räntekostnad tillkommer. Däremot tillkommen uppläggningsavgift på 295kr samt aviavgift på 29kr per betalningstillfälle.  Det ger en total kostnad på 440kr. Betalningen sker uppdelat på fem inbetalningstillfällen.

12 Månaders avbetalning utan ränta

Även här är det 295kr i uppläggningsavgift och 29kr i aviavgift. Det blir 11 inbetalningstillfällen. Total kostnad blir 568kr.

Att ”låna” 12.000kr under ett år för en kostnad av 568kr för ses som ett mycket bra alternativ. Det är under 5% i effektiv ränta.

36 Månader med både ränta och avgifter

Att betala av resan på 4 månader utan räntor och avgifter är en mycket bra väg att finansiera sin resa. Att välja räntefri avbetalning kan i många fall vara bra alternativ även om det finns undantag.

Att däremot delbetala på 36 månader är något vi avråder ifrån. Utöver uppläggningsavgift och aviavgift tillkommer även ränta på 14,60%. Den effektiva räntan (om man hade köpt en resa för 15.000kr) är enligt dem själva 20,15%.  Det går att få betydligt lägre ränta på ett privatlån. Det går till och med att få billigare ränta på vissa kreditkort.

Oavsett om du delbetalar hos Ving eller annat bolag. Ha koll på vad resan kostar – egentligen.

Källa: Ving.se samt Sparaellerlåna.se